Arabuluculuk mahkeme öncesi zorunlu, bir anlaşma sağlanırsa dava açılamıyor. Anlaşma sağlanamadığında ise banka borcunuz tüketici kredisinden, kredi kartından veya ek hesaptan kaynaklanıyorsa tüketici mahkemesinde “itirazın iptali” denilen bir dava açılıyor. Kredi borcunuz ticari nitelikte ise aynı dava asliye ticaret mahkemesinde açılıyor. Mahkeme bankadan kredi sözleşmesini, hesap özetini ve ihtarnameyi istiyor ve bilirkişi dosyanın hesabını yapıyor.

Tüketici mahkemelerinde de asliye ticaret mahkemelerinde de duruşma yapılıyor ama genellikle bilirkişilerin hesaplamaları kararlara esas alınıyor.

Krediyi sizin çekmediğiniz, sözleşmedeki imzanın size ait olmadığı veya benzer bir olağan dışı iddianız varsa bu davalara tebligattan itibaren 2 haftalık sürede cevap vermeniz ve duruşmaya katılmanız kritik önem taşır. Bunun gibi özel durumlar dışında icra dosyasına itirazınızı doğru şekilde yaptıysanız davaya cevap vermeseniz ve duruşmalara katılmasanız da kıyamet kopmaz. Tabi ki tavsiyemiz hiçbir hukuki süreci takipsiz bırakmamanız.

Kesinlikle atlamamanız gereken ise gerekçeli kararın tebligatı. Belli bir tutarın üzerindeki dosyalarda kararı tebligattan itibaren 2 haftalık süre içerisinde istinaf edebileceksiniz. Kararı istinaf edip edemeyeceğiniz kararın sonunda yazılıyor.

Peki nedir istinaf?

Talebinize bağlı olarak dosyaya bir kez de bölge adliye mahkemesi bakacak. “Kararı istinaf ediyorum.” diye bir dilekçe ile bu süreci başlatabilirsiniz. Tebligattan itibaren 2 haftalık süreniz var.

Burada bilinmesi gereken en önemli husus ise kararı istinaf etseniz de artık icra takibi üst mahkeme kararı beklenmeksizin devam ediyor. Dolayısıyla, mahkeme kararı beklediğiniz gibiyse sadece süre kazanmak için dosyayı istinaf etmek çok da doğru bir strateji olmayabilir.